Kultura i turizam

Kultura kao sociološki fenomen, prema jednoj od brojnih definicija, predstavlja svekoliku duhovnu, društvenu i gospodarsku aktivnost. Stara koliko i društvo, sinonim je za rezultate ljudskog stvaralaštva, posebno za sva područja umjetnosti i kreativnosti, kao i način života, tradiciju, jezik, vjeru, običaje… U širem smislu, ona predstavlja sve što je stvorilo ljudsko društvo i što postoji kao rezultat tjelesnog i umnog rada. Osim što je okosnica identiteta jednog društva i njegov duhovni pokretač, kultura je oduvijek i jedan od glavnih razloga turističkih putovanja.

Turizam je, za razliku od kulture, pojava modernog društva. Prema jednoj od brojnih definicija, on predstavlja „osmišljeni način provođenja slobodnog vremena koji pridonosi oporavku i razvoju fizičkih i psihičkih sposobnosti čovjeka“. Osim pozitivnih utjecaja na zdravlje, on proširuje znanje, kulturne i duhovne vidike te ima određeni politički utjecaj.

Više


Partneri:
OŠ Vis, OŠ Hvar, Turističko-ugostiteljska škola Split, Komercijalno-trgovačka škola Split, Gospodarska škola Varaždin


Potpora:
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, MInistarstvo turizma, Agencija za odgoj i obrazovanje, Komisija UNESCO-a pri Ministarstvu kulture i Institut za turizam